Pretraga

Lokacija :Budzet :

Površina :

Cijene nekretnina u padu

Cijene nekretnina u svijetu su u trendu pada. U ovom članku analiziraju se uzroci pada cijena, kao i cijene nekretnina u zemljama regiona.

Indeks globalnih cijena stambenih jedinica u svijetu u završnici 2014. godine, po prvi put od 2012. godine, je smanjen i to za 0.6 odsto.

Razlozi za pad cijena nekretnina posljedica su ukrajinske krize, grčkog ekonomskog kraha i protesta, privredno usporavanje Kine, kao i činjenica da globalni ekonomski rast nije prešao 3,3 odsto, a da je bilo predviđeno da bude 3,8 odsto.

Cijene luksuznih nekretnina su i dalje u porastu, ali globalni indeks stambenih nekretnina je smanjen. Najviši pad cijena nekretnina zabilježen je u Ukrajini, što ne čudi, s obzirom na ukupnu političku i ekonomsku situaciju u tom državi. Pad cijena nekretnina je, po prvi put, dvocifren i to od 16.7 procenata. Na nivou kontinenata, najmanji rast cijena je zabilježen u Evropi i to 1,6 odsto, a Bliski istok i Okeanija se izdvajaju sa najvećim poskupljenjima.

U malom broju zemalja, nekretnine su poskupjele, na čelu sa Irskom i Turskom.

Trend koji se sve više nameće u svijetu nekretnina je i rast potražnje za standarnim nekretninama, manje kvadrature i nižih cijena, što je direktna posljedica odluke određenih država da uvedu veće poreze na luksuz.

Kakva je situacija u našem regionu?


Za većinu zemalja Balkana za jedan kvadrat stana potrebno je izdvojiti od dvije do tri prosječne plate.

Najjeftinije nekretnine su u Albaniji, gdje u glavnom gradu Tirani kvadrat stana na periferiji je moguće kupiti već od 370 eura, dok je cijena kvadrata u tzv. Starom bloku košta i do 1600 eura.

Cijena kvadrata u Bosni i Hercegovini varira od grada do grada. Najskuplji kvadrat stana je u Sarajevu i zavisno od lokacije, kreće se od jedne do četiri hiljade konvertabilnih maraka, odnosno od 600 do 2000 eura. Cijene stanova u Banja Luci su od dvije do dvije i po hiljade KM, odnosno od 1000 do 1300 eura. Nešto jeftinije nekretnine su u Mostaru, Bijeljini i Trebinju.

Prosječna cijena kvadratnog metra u Makedoniji kreće se od 900 do 1100 eura. Dok se cijena kvadratnog metra u Skoplju kreće se od 750 do 1250 eura. Tržište nekretnina i u ovoj državi ima poteškoća sa potražanjom, jer se u prosjeku izgradi oko 5000 stambenih jedinica, a proda upola manje.

Kosovo se izdvaja po izgradnji novih stambenih jedinica, naročito u Prištini, na koju otpada čak 70 posto ukupne gradnje. Jedna od karakteristika tržišta nekretnina na Kosovu je što su stanovi u staroj gradnji skuplji od novogradnje, a razlog tome je bolja uređenost naselja i dokumentacije. Cijena kvadrata stana u Prištini u novogradnji kreće se od 600 eura na periferiji, do 1000 eura u centru. Cijena kvadrata u staroj gradnji kreće se od 1200 eura na periferiji, do 2000 eura u centru.

Procječna cijena kvadratnog metra u Crnoj Gori je oko 1000 eura. Cijene variraju u odnosu na centar i primorje, a naročito u odnosu na sjever države. Prosječna cijena nekretnina u Podgorici je 1080 eura. Nekretnine u centru grada kreću od 1500 do 1600 eura po kvadratnom metru, odnosno oko 800 eura na periferiji. Najskuplje nekretnine su i dalje na primorju, gdje kvadratni metar košta i do 3 000 eura, naročito u Budvi i Tivtu. Najjeftinije nekretnine su na sjeveru, naročito u Šavniku, gdje je cijena kvadratnog metra oko 400 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra u centru Beograda kreće se od 1500 do 1800 eura, za stanove kojima je neophodna adaptacija, do 2100 eura za novogradnju. Najtraženiji su stanovi na periferiji i u okolnim naseljima Žarkovo, Borča, gdje su cijene po kvadratu od 800 do 1000 eura. Problem sa tržištem nekretnina u Beogradu je veliki broj neuknjiženih zgrada, što značajno usporava kako prodaju, tako i izgradnju novih stambenih jedinica.

Najskuplje nekretnine su u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu. Prosječna cijena kvadratnog metra je oko 1400 eura, a raspon cijena ide od 800 eura na periferiji, do 7 hiljada eura u centru grada.

Izvori:
b92;
bankar.me
brzevijesti.ba

 

Pretraga

Lokacija :Budzet :

Površina :

0 nekretnine su pronađene


PRONOVA NEKRETNINE

Slobode br. 64,
Podgorica, Montenegro

+382 69 300 775
+382 67 011 311
+382 20 213 116

 [email protected]

 Pronova